RAMADERIA

La ramaderia és l'activitat humana consistent en la domesticació i explotació d'animals per obtenir-ne aliment, productes derivats (llana, cuir, etc.), o serveis (animals de tir, animals de bast, amb finalitats recreatives, animals per a laboratori, etc.). El conjunt d'animals així emprats s'anomena 'bestiar'. La ramaderia abasta el conjunt d'activitats relacionades amb la cria (àmbit de la zootècnia) i el comerç de bestiar (àmbit de l'economia agrària).

Els responsables dels ramats en pastura s'anomenen 'pastors'.

En el món a partir del segle XXI, la ramaderia suposa un 40% del valor econòmic de l'activitat conjunta agrícola i ramadera, aquest valor arriba al 50% en el món desenvolupat econòmicament.

Desglossament del nombre mundial de caps de bestiar (només mamífers, l'any 2011)

·         Ases i muls: 52.159.000

·         Búfals: 173.858.000

·         Bovins: 1.376.824.000

·         Cabres: 816.308.000

·         Cavalls: 58.108.000

·         Porcs: 962.686.000

·         Ovins: 1.084.979.000

Principals espècies ramaderes

  • Porcí: Porc, majoritàriament, i porc de guinea
  • Boví: Toros, vaques, bous, zebús, Búfals
  • Oví: Ovelles
  • Cabrum: Cabra
  • Aviram: Gallines, gallina de guinea, coloms, oques, ànecs, estruços etc.
  • Èquids: Cavalls, ases
  • Camèlids: Camell, dromedari, llama, alp aca
  • Àpids: Abella de la mel, altres abelles i borinots (apoïdeus)

La ramaderia actualment a la península Ibèrica

·         De bestiar oví n'hi ha, a la península Ibèrica, 23 milions de caps, que es crien a l'interior de la peninsula on s'alimenten de pastura i/o pinso. D'aquest bestiar se n'obté carn, llana i llet.

·         De bovins, a la península, són n'hi ha més de 6 milions de caps, abunden al nord de la península on s'alimenten de pastures i/o pinso. D'aquest bestiar també se n'obté carn, llet, cuir, etc.

·         L'aviram, principalment gallines ponedores i pollastres per a carn (broilers), uns 180 milions de caps i se n'obtenen ous i carn.

·         El bestiar porcí són més de 25 milions de caps i es crien a gairebé tot el territori peninsular. Els porcs ibèrics s'alimenten de pastura i/o pinso. Les races no ibèriques estan sembre en estables i només mengen pinso. Se n'obté carn de la qual una part se'n fa embotit, l'altra es conserva en forma curada (pernil) o es consumeix en fresc.